Ще загуби ли скоро поста си премиерът на Великобритания Лиз Тръс?

Куази Куартенг смята, че обратните бюджетни решения и неговото уволнение едва ли ще бъдат достатъчни, за да я спасят от оставка

15.10.2022 | 12:05 Редактор: Теодора Патронова
Ще загуби ли скоро поста си премиерът на Великобритания Лиз Тръс?

Куази Куартенг, наскоро уволненият министър на финансите на Обединеното кралство и автор на скандален план за спасяване на британската икономика, смята, че премиерът Лиз Тръс ще бъде отстранена от поста си след няколко седмици, съобщи The Times. Куартенг смята, че обратните бюджетни решения на Тръс и неговото уволнение едва ли ще бъдат достатъчни, за да я спасят от оставка, пишат авторите на статията, позовавайки се на източници.

The Times също така отбелязва, че не само Куартенг е на това мнение. Други държавни служители от Даунинг стрийт също смятат, че отстраняването на Тръс от поста е въпрос на време.

Куартенг беше назначен за ръководител на Министерството на финансите в началото на септември. Две седмици и половина по-късно той представи план за подкрепа на икономиката в парламента, включващ масирани данъчни съкращения. След това правителството на Тръс беше изправено пред вълна от критики поради опасения, че това ще доведе до увеличаване на държавния дълг, съобщи БГНЕС.

Самата Тръс отхвърли варианта за оставка с аргумента, че е "действала решително", за да гарантира икономическата стабилност на страната. „Аз съм абсолютно решена да изпълня това, което съм обещала“, цитира я "Таймс". Тя обаче призна, че страната е изправена пред финансова "буря", предизвикана от пазарната реакция на плановете на правителството за намаляване на данъците.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК