Папа Франциск: Светът е във война, трябва да работим заедно, без никой да бъде изоставен

Той подчертава необходимостта от планиране на действия, които да допринесат за пълното изкореняване на глада и недохранването

15.10.2022 | 09:40 Редактор: Теодора Патронова
Папа Франциск: Светът е във война, трябва да работим заедно, без никой да бъде изоставен

Светът е във война и това трябва да ни накара да се замислим: това е поканата, която папа Франциск отправя към Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) в послание до генералния директор Ку Донгю по повод честванията в Рим за Световния ден на храната, който се отбелязва на 16 октомври. По време на церемонията пристигнаха послания и от президента на Италианската република Серджо Матарела и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Припомняйки темата на тазгодишния Световен ден на прехраната "Не изоставяйте никого. По-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот за всички", папата отбелязва, че "не е възможно да се изправим пред многобройните кризи, които засягат човечеството, ако не работим и не вървим заедно, без да бъде изоставен никого". Необходимо да гледаме на "другите като на наши братя и сестри, като членове, които съставят нашето собствено човешко семейство и чиито страдания и нужди засягат всички ни".

Относно четирите "подобрения" – по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот за всички – които съставляват тазгодишната тема, Франциск подчертава необходимостта от планиране и програмиране на действия, които да допринесат за пълното изкореняване на глада и недохранването. "За постигане на справедливи и трайни решения – добавя папата – е необходимо да се изтъкне спешността от справяне с проблема с бедността на всички нива и който е тясно свързан с липсата на подходящо хранене".

За да се постигнат поставените цели, папата предлага да се разглеждат като основа на всяка стратегия "хора със специфични истории и лица, които живеят на определено място", а не да се оценяват като "безкрайни числа, данни или статистика". Франциск приканва и въвеждането на "категорията любов" в езика на международното сътрудничество, като по този начин се даде нова стойност на международните отношения, преследвайки общото благо. "Имаме призванието да пренасочим погледа си към същественото, към това, което ни е дадено безвъзмездно, съсредоточавайки работата си върху грижата за другите и за творението", съобщи БГНЕС.

В заключение, папата отново подновява "ангажимента на Светия престол и Католическата църква да вървят заедно с ФАО и други междуправителствени организации, които работят от името на бедните, поставяйки на първо място братството, хармонията и взаимното сътрудничество", за да могат да бъдат открити хоризонти, които носят ползи за света, "не само за днес, но и за бъдещите поколения". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК