Папа Франциск: Бедността не може да се пребори със социалните помощи

Светият отец призова за насърчаването на трудови политики за най-уязвимите

08.10.2022 | 17:32 Редактор: Елеонора Танева
Папа Франциск: Бедността не може да се пребори със социалните помощи

Само с нов поглед върху света, на онзи, виждащ във всеки мъж и жена, които среща брат и сестра, които да бъдат уважавани в тяхното достойнство, преди евентуално клиент, с когото да правят бизнес, ще можем да се борим срещу злините на спекулациите, подхранващи ветровете на войната. Никога никого да не се гледа отвисоко е стилът на всеки миротворец. Това каза папа Франциск в словото на аудиенцията с участниците в конференцията на фондация Centesimus Annus Pro Pontifice на тема "Приобщаващ растеж за изкореняване на бедността и насърчаване на устойчиво развитие за мир".

"Развитието или е приобщаващо или не е развитие... Приобщаващият растеж намира своята отправна точка в поглед, който не е сведен към себе си, свободен от стремежа за максимизиране на печалбите. Бедността не може да се пребори със социалните помощи", каза папата. 

Франциск поясни, че без ангажимента на всички за насърчаването на трудови политики за най-уязвимите, се спомага една световна култура на изхвърляне.

"Всичко започва от това как човек гледа. Но да гледаш другия отгоре надолу е законно, само в една ситуация - помагайки му да се изправи. Погледът на Исус умееше да види в бедните хора, които пускаха две малки монети в кутията за оферти в храма, жест на цялостно даряване. Погледът на Исус започваше с милост и състрадание към бедните и изключените", добави Светият отец, цитиран от БГНЕС.

И припомни написаното в енцикликата Laudato si': "Помагането на бедните с пари винаги трябва да бъде временно средство за справяне с извънредни ситуации. Истинската цел трябва да бъде да им се позволи достоен живот чрез работа, защото вратата към достойнството на човека е работата".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК