Орбан пита унгарците "за" или "против" наложените санкции срещу Русия

Резултатът от запитването може да бъде използван от премиера като претекст страната да блокира налагането на наказателни мерки

15.10.2022 | 07:54 Редактор: Теодора Патронова
Орбан пита унгарците

Унгария публикува въпросник за национални консултации "за" или "против" наложените европейски санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Налагането на санкции изисква единодушно гласуване на европейските лидери и резултатът от запитването може да бъде използван от премиера Виктор Орбан като претекст Унгария да блокира налагането на наказателни мерки срещу Москва заради войната.

На Facebook страницата на унгарското правителство пише - "Ние вярваме, че санкциите ни унищожават", а след това са посочени 7-те въпроса от консултациите. Орбан не веднъж е казвал, че Европа се прострелва в крака с наложените санкции.

По-рано Орбан отново критикува европейския елит за налагането на 8-мия пакет от санкции, макар че в Брюксел Будапеща одобри пакета. Националните консултации нямат законови последствия, но те не за първи път се използват от правителството на управляващата партия Фидес, придружени с мащабни мултимедийни кампании.

В последния въпросник унгарците са запитани дали са съгласни с евентуални санкции срещу руските газови доставки, които "биха поставили под риск отоплението на дома и възможността на европейската икономика да оперира". Друг въпрос за ефекта от санкциите върху цените, особено на хранителните продукти, посочва именно тях за спираловидната инфлация и за цитирам "увеличаващият се риск от глад в развиващите се държави, който води до по-голям миграционен натиск" към европейските граници, съобщи БНР.

Въпросникът за санкциите ще бъде разпратен до всички 8 милиона домакинства в Унгария, а отговорите трябва да бъдат върнати до 9 декември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК