Мрачна прогноза: Наводнения и нечовешки температури заплашват 4 от 5 града по света

Възрастните хора и децата са сред хората в най-голям риск

15.10.2022 | 06:50 Редактор: Искра Ангелова
Мрачна прогноза: Наводнения и нечовешки температури заплашват 4 от 5 града по света

Четири от пет града по света са изправени пред значителни климатични опасности като горещи вълни, наводнения и суша, предупреди организацията с нестопанска цел Си Ди Пи (CDP) в доклад, цитиран от Ройтерс.

В документа "Защита на хората и планетата" са представени данни от 998 населени места от цял свят и 80% от тях са изправени пред екстремни климатични явления. За почти една трета свързаните с климата опасности заплашват поне 70 процента от населението им.

Си Ди Пи е базирана в Лондон организация, управляваща система, в която компании, градове и държави от цял свят съобщават данни за въздействието на дейностите си върху околната среда.

Близо две трети от населените места очакват опасностите, пред които са изправени да станат по-сериозни в бъдеще, а повече от половината очакват да зачестят до 2025 г.

Сред множеството градове, засегнати тази година, са пакистанският Карачи, където опустошителните наводнения убиха близо 1700 души, и Форт Майърс, щата Флорида, връхлетян от урагана "Иън", взел повече от 100 жертви.

Възрастните хора, тези в домакинствата с ниски доходи, децата и маргинализираните малцинствени общности са в най-голям риск и политиците трябва да вземат под внимание потребности на гражданите, когато планират своя отговор на климатичната криза.

"Поставянето на хората в центъра на действията за климата, от планиране до изпълнение, подобрява живота", казва Мая Кътнър от ръководството на организацията, цитирана от БТА.

Почти две трети от градовете приеха ориентирани към населението действия в сферата на климата, включително по-добра здравна и социална защита, икономически подобрения и подобряване на околната среда, се казва в документа.

Не всички градове обаче могат да приемат подобни подходи.

Според Си Ди Пи е необходима по-голяма финансова подкрепа от правителствата за екоинициативи и разпоредби.

Повече от половината градове съобщават, че срещат препятствия при постигане на целите си за намаляване на вредните емисии, като най-често те са от финансов характер, пише в доклада. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК