Рускини масово се озовават в затвора заради протестите си срещу мобилизацията

Мъжете им се страхували, че ще бъдат привикани на бойното поле, ако излязат на демонстрация

14.10.2022 | 22:17 Редактор: Петя Кръстева
Рускини масово се озовават в затвора заради протестите си срещу мобилизацията

Жените в Русия са все по-голям дял от задържаните по време на протестите срещу мобилизацията на президента Владимир Путин за войната в Украйна, отбелязва Reuters. Съдебните документи показват, че във връзка с антивоенните протести през февруари и март в Москва са обвинени повече жени, отколкото в антипутинските протести през предходните години.

Руските власти твърдят, че протестиращите са задържани, тъй като нерегламентираните митинги са незаконни, съгласно руското законодателство, което също така забранява всяка дейност, за която се смята, че злепоставя въоръжените сили.

Жените представляват 51% от 1383 души, арестувани по време на протеста срещу мобилизацията на 21 септември, и 71% от 848 души, задържани на 24 септември, според данни на руската група OVD-Info, която наблюдава протестите, съобщи "Фокус".

Групата, която описва протестите на 21 и 24 септември като най-мащабните от поредицата антимобилизационни демонстрации, заяви, че нарастващият дял на жените, задържани на 24 септември, се дължи на това, че мъжете са се страхували, че ще бъдат призовани в армията, ако бъдат арестувани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК