Ердоган затяга примката: 3 г. затвор за журналисти при дезинформация

Южната ни съседка заема 149-о от 180 места в класацията на "Репортери без граници"

14.10.2022 | 08:48 Редактор: Петя Кръстева
Ердоган затяга примката: 3 г. затвор за журналисти при дезинформация

Турският парламент прие нов медиен закон, с който се въвеждат сурови санкции за разпространение на "дезинформация". Наказанията за журналисти и потребители на социалните мрежи могат да достигнат 3 години затвор. 

Законът укрепва и без това стабилната правителствена хватка върху медиите осем месеца преди президентските избори. 40-те члена в този закон бяха предложени от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган и гласувани заедно с техните политическите партньори от Партията на националистическото действие, въпреки гнева на гилдията и острия протест на опозицията.

АФП отбелязва, че повечето вестници и телевизии са на практика под правителствен контрол, особено след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 година. Социалните мрежи обаче останаха до голяма степен извън обсега на това влияние.

В знак на несъгласие един от депутатите опозиционери - Бурак Ербей от Републиканската народна партия , строши с чук телефона си на трибуната. Преди това се обърна към младите потребители, които ще гласуват през юни, съобщи БНР.

"Имате Instagram, Facebook, Youtube - само една останала свобода. Ако законът бъде приет, строшете телефона си!"

По-рано от Съвета на Европа заявиха, че неясното определение за "фалшива новина" и съпътстващата заплаха от затвор може да има "смразяващ ефект и ще доведе до повишена автоцензура".

Турция беше класирана на 149-о място от общо 180 страни в класацията на "Репортери без граници" тази година. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК