Меркел: Бруталното нахлуване на Русия сега доведе до промяна, повратна точка е

"Не съжалявам за енергийната политика с Русия", заяви бившият канцлер

13.10.2022 | 22:28 Редактор: Искра Ангелова
Меркел: Бруталното нахлуване на Русия сега доведе до промяна, повратна точка е

Бившият германски канцлер Ангела Меркел заяви, че не съжалява за курса, който нейното правителство е поело по отношение на енергийната си политика и Русия по време на управлението си и който според критиците е довел до прекалена зависимост на най-голямата европейска икономика от руския газ, предаде Reuters.

Германия и други европейски държави се опитват да прекратят зависимостта си от руския петрол и газ, след като Путин изпрати войски в Украйна в рамките на т.нар. специална военна операция.

Миналата година 55% от германския внос на газ идваше от Русия, което отчасти се дължи на стремежа на Меркел да поддържа търговски връзки с Русия и да подкрепя спорния газопровод "Северен поток 2", дори след като Москва анексира Крим през 2014 г.

"Винаги действате във времето, в което се намирате", каза тя пред репортери в Лисабон, когато я попитаха за подхода на нейното правителство към Русия.

Меркел, която се оттегли от политиката миналата година след 16 години на поста канцлер, заяви, че изобщо не съжалява за решенията си, а по-скоро смята, че те са били правилни от гледна точка на времето: "Евтиният руски газ позволи на Германия да продължи да се отказва от ядрената енергетика и въглищата."

Сега обаче Германия отлага тези планове, тъй като се опитва да замени спрените доставки на газ от Русия.

Инфлацията в Германия, която до голяма степен се дължи на рязкото покачване на цените на енергията, е 10,9 %, а правителството се ангажира с разходи в размер на милиарди евро, за да помогне на домакинствата и предприятията да платят нарастващите сметки за енергия.

Газопроводът "Северен поток 2", предназначен да удвои вноса на газ от Русия за Германия през Балтийско море, беше отложен в дните преди инвазията.

"Това брутално нахлуване на Русия сега доведе до промяна. Това е повратна точка", заяви Меркел по отношение на енергийната политика на Германия, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ това е задача, с която трябва да се справи новото германско правителство, ръководено от социалдемократа Олаф Шолц.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК