Украйна под напрежение заради зърното - опашка от товарни кораби в Черно море

Налице е нарастваща нервност сред търговците, че сделката няма да бъде удължена

10.10.2022 | 12:36 Редактор: Теодора Патронова
Украйна под напрежение заради зърното - опашка от товарни кораби в Черно море

Подкрепена от ООН сделка за зърно, която позволи на Украйна да изнесе милиони тонове пшеница, е под напрежение, защото големият брой товарни кораби причини опашка от съдове, които искат да прекосят Черно море.

Корабите, чакащи да отплават към или от украинските пристанища, достигна рекордните 120 в края на миналата седмица, което предизвика нарастващо разочарование в Киев и обвинения в тактика на забавяне от страна на Москва в момент, когато Русия се бори да отблъсне контраофанзивата на Украйна в окупираните региони.

Украйна, един от най-големите производители на пшеница в света, няма търпение да изнесе възможно най-много зърно, за да създаде място в своите силози за новата реколта. Според двама служители, запознати с работата по сделката, украинците се тревожат все повече заради изоставането.

Амир Абдула, служител на ООН, отговарящ за координирането на черноморската зърнена инициатива, призна, че петте екипа от инспектори - които включват представители на Русия, Украйна, Турция и ООН - не успяват да отговорят на търсенето.

Кремъл не отговори на запитване за коментар относно броя на инспекторите.

Служители на ООН казаха, че изоставането е доказателство за успеха на сделката за зърно, която беше подписана от Украйна и Русия през юли след посреднически усилия на ООН и Турция, като до 16 нови кораба на ден се записват за транспортиране на пратки като част от споразумението.

Недостатъчната подготовка на някои екипажи и собственици на кораби също е причина някои кораби да се провалят при проверките, което увеличава натоварването на инспекторите.

Налице е нарастваща нервност сред търговците на зърно, че сделката няма да бъде удължена - с тревожни последици за глобалната продоволствена сигурност. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК