Путин планува ядрен взрив над Черно море? Радиоактивният прах ще падне на Земята до 24 ч.

Трябва ли да се притесняваме от ядрената подводница K-329 "Белгород"

08.10.2022 | 14:35 Редактор: Ваня Кузманова
Путин планува ядрен взрив над Черно море? Радиоактивният прах ще падне на Земята до 24 ч.

След като предупреди Запада, че не блъфира, когато заплашва с употребата на ядрено оръжие, руският президент Владимир Путин наистина успя да стресне НАТО със задействането на най-голяма в света ядрена подводница K-329 "Белгород", способна да носи на борда си безпилотния подводен дрон от последно поколение "Посейдон". Наричан още "оръжието на апокалипсиса", той е неуловим от вражеските радари и е способен да предизвика ядрено цунами, което би унищожило напълно големи крайбрежни територии на практика навсякъде по света.

Ескалацията бе засилена и от информацията от последните дни, че към Украйна е тръгнал влак, принадлежащ на секретна ядрена дивизия и натоварен с ядрено оръжие и боеприпаси. Стигна се дотам в сряда полският президент Анджей Дуда да поиска от САЩ разполагане на ядрено оръжие на територията на страната.

Източници на британския в. "Таймс" посочват, че ударът на Путин най-вероятно ще бъде нанесен над Черно море. Президентът щял да даде заповедта, скрит в бункер далече от столицата Москва. Най-приближените му били предупредени да евакуират бързо семействата си на сигурно място. Предполага се, че убежището е бункер в Сибир, вероятно на полуостров Ямал или в планината Алтай, способен да побере според слуховете 100 000 души.

Западни експерти, които са убедени, че лидерът в Москва е способен на всякакви чудовищни изстъпления, от седмици опитват да разгадаят какви мащаби и форми би могъл да придобие евентуалният Армагедон, който Путин би решил да отприщи. Пред "Дейли бийст" Витали Федченко, анализатор и експерт по оръжия за масово унищожение предполага, че най-реалистичната хипотеза е взрив на голяма височина над Украйна, чийто електромагнитен импулс ще “изпържи” дигиталните мрежи там и в цяла Европа. Вторият вариант е детонация на ниска височина, която убива десетки хиляди украинци, но няма непосредствено отражение върху съседните страни. Третият е т.нар. пробив на повърхността с ветрове, които в зависимост от посоката си могат да разнесат радиацията навсякъде по света. Тук не са взети предвид възможните планове на стопанина на Кремъл да унищожи с конвенционално оръжие 16-те ядрени реактора на Украйна, с което адът ще дойде на Земята, казва Федченко.

В. "Файненшъл таймс" също споменава необитаемия Змийски остров, но добавя още варианти - подземен взрив и експлозия високо в небето над Украйна или над Черно море.

Това действие ще е предупредително, по възможност без или с малко жертви. Изданието обаче уточнява, че електромагнитният импулс от този взрив ще изпържи незащитените електронни устройства, а радиоактивната вълна, която в началото ще е много голяма, ще намалее до 1% след 48 часа. По-голямата част от радиоактивния прах вероятно ще падне на земята до 24 ч и ще представлява огромна биологична заплаха. Останалите частици в по-ниска концентрация ще бъдат разпръснати по света от преобладаващите ветрове.

Последиците от евентуален ядрен удар зависят от много обстоятелства - като тип оръжие, къде и как се използва, какво е времето в този момент, но дори и малка атомна бомба може да има много тежки отражения заради радиацията, която ще създаде сериозни здравословни проблеми за оцелелите и може да се разпространи в Европа и Азия, като отрови околната среда, пише "24 часа". 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е зам.-шеф на Националния съвет за сигурност, е на мнение, че:

Западът е прекалено уплашен от "ядрен апокалипсис",за да реши да се намеси директно в Украйна, дори Русия да прибегне до ядрения арсенал. Не е ясно и как ще реагира останалата част от света. Но заплахите на руския президент накараха Индия и Китай да нарушат мълчанието си за войната в Украйна и да изразят тревога. НАТО заплаши със сурови последици, а Вашингтон ги нарече катастрофални. Според полския външен министър Збигнев Рау най-вероятният западен отговор ще е опустошителен удар, нанесен с конвенционално оръжие. Подобно предположение бе потвърдено и от бившия шеф на ЦРУ генерал Дейвид Пeтреъс, според когото САЩ и съюзниците ще унищожат напълно руските войски в Украйна и ще потопят Руския черноморски флот.

Евентуална руска ядрена атака няма да завари Запада неподготвен, обясняват експертите. Очаква се това да бъде предшествано от много активна размяна на разузнавателна информация между правителствата и агенциите за сигурност. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Z
преди 1 година
Браво тачно така този кукловод на Украйна одавна трябва да бъде премахнат Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Соло
преди 1 година
Живия дявол на земята е Путин, който изби стотици хиляди хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 1 година
Добре де, американското прокси Украйна не спря да провокира руснаците. От 89-та до сега не бе гонения, забрани, репресии, убийства и вече подклаждат към ядрена война и то в сърцето на Европа. Украинците са живия дявол на земята. Сигнализирай за неуместен коментар