Путин иска още мъже за мобилизация, стимулира ги със закон за кредитна ваканция

Той установява процедурата за предоставяне на гратисен период на кредитополучателите

07.10.2022 | 20:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Путин иска още мъже за мобилизация, стимулира ги със закон за кредитна ваканция

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за предоставяне на "кредитна ваканция" по ипотечни и потребителски заеми на мобилизираните, участниците във войната в Украйна, както и членовете на семействата им, съобщава ТАСС, като се позовава на публикуван документ.

Законът установява процедурата за предоставяне на гратисен период на кредитополучателите. През този период те могат да преустановят изпълнението на задълженията за всеки период, който не надвишава срока на военната служба. Кредитополучателят може също да намали размера на плащанията по време на гратисния период. Това се отнася за задължения по договори за заем, сключени преди мобилизирането или подписването на договора, преди деня на участие във военните действия. Подобно право ще имат и членовете на семействата на мобилизирани и военнослужещи по договор.

Прекратяването на задължения по договори за заем за военнослужещи и членове на техните семейства се предвижда в случай на смърт по време на военна служба или смърт в резултат на нараняване (рани, наранявания, контузии). Такива заеми и кредити ще бъдат отписани. Няма ограничение за размера на кредита, който трябва да бъде отписан. Законът предвижда и обмен на информация между Федералната данъчна служба, Централната банка и Министерството на отбраната.

Законът влиза в сила от деня на официалното му публикуване и се прилага за правоотношенията, възникнали от 24 февруари 2022 г., пише "Фокус".

Това е поредният ход на руското ръководство за увеличаване на привлекателността на военната служба, след като при обявяването на "частичната мобилизация" стотици хиляди мъже в призивна възраст напуснаха страната през все още отворените граници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК