Докато ЕС заседава - стотици протестираха в подкрепа на Украйна в Прага

Враг номер едно за тях се оказа унгарският премиер Виктор Орбан

07.10.2022 | 19:28 Редактор: Искра Ангелова

Войната в Украйна, енергийната криза и икономическата ситуация в Европа обсъждат в Прага държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки. Те са в чешката столица и за насрочения неформален съвет на Европейския съюз.

Във величествената Пражка крепост лидери от над 40 европейски страни се събраха с една идея - да намерят общи решения на тежки проблеми, като войната в Украйна и надвисналата енергийна криза. Форумът е инициатива на френския президент Еманюел Макрон и освен държави членки на Европейския съюз включва Обединеното кралство, Турция, страните от Западните Балкани и от Кавказкия регион.

"Ясно показваме единство на 44 европейски лидери в осъждането на руската агресия и изразяването на подкрепа за Украйна", заяви президентът на Франция - Еманюел Макрон.

Германският канцлер Олаф Шолц нарече новия форум "нововъведение", което ще позволи на лидерите да обсъдят общите си проблеми "без натоварващ дневен ред и необходимост от постигане на споразумения". Но липсата на дневен ред се превърна в липса на окончателно решение относно начините за справяне с енергийната криза, а самият Шолц беше обвинен, че гледа интереса само на германските енергийни компании.

"Ние сме категорично против разбиването на единния европейски пазар - а това ще се случи, ако позволим на германското правителство да субсидира само собствените си компании", поясни министър-председателят на Полша - Матеуз Моравецки.

А страната, която навярно е и поводът за срещата в Прага - Украйна, като че ли не извлече особено голям дивидент. Основната подкрепа не дойде от самите лидери, а от демонстрантите пред крепостта.

Враг номер едно за протестиращите се оказа унгарският премиер Виктор Орбан, когото посрещнаха с освирквания. А в демонстрантите президентът на Литва пък видя група съмишленици.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК