ЕП: Ядрената закана на Путин е отчайващ ход, трябва да отговорим пропорционално

Володимир Зеленски обяви още победи в Херсон - един от четирите региона, за които претендира Москва

07.10.2022 | 13:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Украинската контраофанзива напредва в южните части на страната и продължава да нанася на руските сили серия от поражения. 

Според американския президент опасността от ядрен "Армагедон" е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. Байдън твърди, че Путин не се шегува, когато говори за използване на тактически ядрени оръжия, биологически или химически.

На неофициалната среща на върха в Прага председателят на Европейския парламент Роберта Мецола определи ядрената закана на руския президент като отчайващ ход, който цели да сложи край на война, която Русия губи.

"Украйна се нуждае от тежка артилерия и от танкове. Нуждае се от оръжия. Държавите членки могат да ги осигурят. И тъй като Русия ескалира инвазията си и става все по-отчаяна, ние трябва да отговорим пропорционално", заяви Роберта Мецола.

Путин, който днес празнува 70-ия си рожден ден, се закани преди седмица, че ще използва всички налични средства, за да защити новоанексираните територии. Думите му обаче не забавиха украинския напредък.

В традиционното си вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски обяви още победи в Херсон - един от четирите региона, за които претендира Москва.

"От 1 октомври насам само в Херсонска област са освободени и стабилизирани от руския псевдореферендум повече от 500 квадратни километри територия и десетки населени места", посочи Зеленски.

Междувременно започва да расте недоволството в Москва. Руският депутат Андрей Картаполов призова военните служители да кажат истината за войната в Украйна, като точните му думи бяха - "трябва да спрем да лъжем".

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
кенче
преди 1 година
Ядрената заплаха неправилно е наречена в превода на изказването "отчайващ ход"! Тази заплаха е страхлив ход вследствие отчаянието на фашистката кремълска клика от разпада на руската армия под ударите на украинските военни формирования. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
некойси
преди 1 година
Поредната фалшива информация изнасяна от самоопределилите се като медии. Армията на престъпника наркоман Зеленски не напредва никъде. Нищо не са освободили и са закотвени на едно място. Руснаците пазят позициите докато се организират за ново настъпление. Като се опитвате да лъжете хората няма нищо да постигнете. После се сърдите че ви гонят от пресконференции. Вие не сте журналисти. Сигнализирай за неуместен коментар