Тръмп предложи да преговаря с Путин: Течовете от "Северен поток" може да доведат до война

"Не влошавайте нещата с взривяването на тръбопровода", написа той

02.10.2022 | 09:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Тръмп предложи да преговаря с Путин: Течовете от

Доналд Тръмп предложи услугите си да ръководи група, която да помогне на международните лидери да разрешат геополитическата дупка, която се отвори след откриването на течове в големите руски газопроводи за Европа.

Във вторник морските власти на Швеция заявиха, че са издали предупреждение, след като са разбрали за течове по притежавания от Русия тръбопровод "Северен поток 1" в шведски и датски води, малко след като е открит друг теч в близкия проект "Северен поток 2". Въпреки че причината за изтичането на информация остава необяснена, европейските лидери започнаха да разпространяват идеята, че може да се говори за руска намеса.

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече събитията "акт на саботаж", докато датският премиер Мете Фредериксен заяви във вторник, че е ясно, че изтичането е причинено от "умишлени действия" и тя "не може да изключи" версията за саботаж.

Бившият президент на САЩ подкрепи тези обвинения и прогнозира, че страничните ефекти от изтичането на природен газ могат да доведат до "война", а по-късно предложи собствения си опит за преговори между руския президент Владимир Путин и европейските лидери, за да предотврати всяко ненужно ескалиране на напрежението.

"Това може да доведе до голяма ескалация или война!", предупреди Тръмп в публикация в Truth Social. "Лидерството трябва да остане хладнокръвно, спокойно и сухо по отношение на САБОТАЖА на газопроводите "Северен поток". Това е голямо събитие, което не трябва да води до голямо решение, поне не все още", написа той, преди да отбележи, че "Катастрофата Русия/Украйна НИКОГА не трябваше да се случи и определено нямаше да се случи, ако бях президент".

"Не влошавайте нещата с взривяването на тръбопровода. Бъдете стратегически, бъдете умни (брилянтни!), сключете договорена сделка СЕГА. И двете страни се нуждаят и искат от това", пише още той. "Целият свят е заложен на карта. Аз ще оглавя групата???"

Четете повече в dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК