Как се стигна до саботажа на "Северен поток": Водолази, подводници или дълго планирана акция?

"Течовете са хибридна заплаха", смята Михаел Гис

29.09.2022 | 17:14 Редактор: Петя Кръстева
Как се стигна до саботажа на

Намираме за доста странна тази последователност на събитията - първо частичната мобилизация в Русия, после псевдореферендумите, а сега и историята с тръбопровода. Засега знаем, че е имало детонации малко преди това, разполагаме със снимки от въздуха от датските военновъздушни сили. В момента все още звучи като сериозна спекулация, но е възможно на такава морска дълбочина да се предприеме нещо и от водолази. До около 50 метра дълбочина това не е изключено. Това заяви командирът от Бундесвера Михаел Гис.

По думите му военноморските сили на Русия разполагат с дронове и мини подводници, които биха могли да бъдат използвани за тази цел. 

"Възможно е и това - всичко да е било подготвено още при изграждането на съоръжението, а сега планът просто да е задействан", коментира той.

Според Гис би било изключително трудоемко водолаз да извърши подобни действия, а по-скоро в случая са били използвани дрон или мини подводница. 

"Балтийско море се наблюдава много добре от силите на НАТО, а Германия играе дори водеща роля. Затова смятам, че не можем да говорим за по-голяма операция на руския флот. Сигурен съм в това. Защото силите на НАТО в региона щяха да забележат такова присъствие", категоричен бе той пред DW

В отговор на въпрос дали Бундесверът и НАТО са готови за потенциални нападения на инфраструктурни обекти, Гис подчерта, че "след 24 февруари НАТО  предприе мерки, сред които е повишената бойна готовност на частите, Бундесверът също реагира решително".

"Един от акцентите е поставен върху реакцията на Бундесвера на тъй наречените хибридни заплахи. Това, което се случва сега с газопровода "Северен поток", е класически случай на хибридна заплаха. Това са съвсем други измерения и Бундесверът се готви за това. Военните ще повишат вниманието си", поясни командирът.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК