Ураганът "Иън" се засили до четвърта категория, евакуират 2,5 млн. жители

Скоростта на съпътстващите ветрове достига 220 км/ч

28.09.2022 | 14:59 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ураганът

Ураганът "Иън" се засили до четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, приближавайки се към западния бряг на Флорида, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на синоптиците.

Американският Национален център за ураганите съобщи днес сутринта, че скоростта на съпътстващите ветрове достига 220 км/ч, а "окото" на изключително опасната буря е на около 125 километра в посока запад-югозапад от Неапол, Флорида. "Иън" се движи на север със скорост от 17 км/ч.

Властите предупредиха за възможно опасно вълнение, което ще засегне гъсто населеното крайбрежие на Мексиканския залив – от плажа Бонита до района на Тампа.

Ветровете и дъждът във Флорида започнаха да се засилват ден след като "Иън" връхлетя Западна Куба, оставяйки целия остров без електричество.

Жителите на югоизточния американски щат се втурнаха да покриват своите къщи и скриха ценните си вещи на горни етажи. Най-малко 2,5 милиона жители на Флорида се евакуираха по нареждане на властите в очакване на мощна буря, силни ветрове и наводнения.

Центърът за ураганите прогнозира, че "Иън" ще връхлети югозападното крайбрежие на Флорида днес следобед. Скоростта на вятъра в щата надхвърля от 3 ч. сутринта 63 км/ч - прага за обозначаване на буря. Скоро се очаква да задухат и ураганни ветрове, предаде БТА.

 "Това е буря, която е животозастрашаваща", предупреди на пресконференция губернаторът на Флорида Рон Десантис.

Движението на "Иън" над Мексиканския залив се забави, което позволи на урагана да набере сила и да засегне по-широк район. Издадено е предупреждение за ураган в градовете Форт Майърс, Тампа и Сейнт Питърсбърг. Възможно е те да бъдат ударени от силен ураган за първи път от 1921 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК