След референдума украинци късат и палят паспортите си. НАТО: Тези земи са на Украйна

Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати, беше коментарът на Шарл Мишел

28.09.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Без изненади. Така приключиха т.нар. референдуми за присъединяване към Русия на окупираните в Източна Украйна области. Голяма част от избирателите са гласували с "ДА", според съобщенията на Москва.

"Резултати от референдума в четири проруски украински региона Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие показва, че 98% от гражданите искат независима нация и да са част от Русия, отколкото да останат в Украйна", съобщиха руските власти.. 

А някой от жителите на окупираните от Москва територии определят резултатите от вота като щастлив момент и символ на лъч надежда.

"Ние сме щастливи, че ще бъдем част от Русия. Това е много важен момент за нас, за хората на Донбас. Искам да съм част от Русия, защото през последните осем години ние страдахме тук, бомби имаше. Искаме да живеем в мир, да сме част от нормална страна", казват местни жители. 

"Аз съм против Украйна. Тази държава нищо добро не ми е дала", демонстративно жена скъса украинския си паспорт.

ЕС категорично отхвърля незаконните референдуми в Украйна и резултатите от тях.

"Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати. Ние не признаваме нито едното, нито другото", коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Реакция дойде и от НАТО: "Незаконните референдуми в Източна Украйна е нагло нарушение на международното право. Тези земи са на Украйна!"

Канада обяви, че ще наложи нови санкции на Русия заради референдумите. Същото възнамеряват да направят и Съединените американски щати.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК