САЩ ще анализират сигналите за участие на Русия в течовете в Балтийско море

"Работим ден след ден, за да се справим с енергийната сигурност на целия свят", заяви Антъни Блинкен

28.09.2022 | 07:50 Редактор: Петя Кръстева
САЩ ще анализират сигналите за участие на Русия в течовете в Балтийско море

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати ще анализират съобщенията, според които течовете в Балтийско море са "резултат от атака или някакъв вид саботаж".

"Това, което е от решаващо значение, е, че ние работим ден след ден - както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, за да се справим с енергийната сигурност на целия свят", категоричен бе той.

Той подчерта усилията на САЩ да увеличат доставките на втечнен природен газ след нахлуването на Москва в Украйна, докато съюзниците на Вашингтон - особено Германия, се опитват да намалят зависимостта си от руската енергия.

По-късно съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан съобщи в Twitter, че е разговарял със своя датски колега относно очевидния саботаж на газопроводите "Северен поток", предаде БГНЕС.

"САЩ подкрепят усилията за разследване и ще продължим работата си за гарантиране на енергийната сигурност на Европа", подчерта той.

Припомняме, че Украйна обвини Русия, че е причинила течовете по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", като заяви, че предполагаемите действия не представляват "нищо повече от терористична атака".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК