Москва няма да поиска екстрадиция от чуждите правителства за хилядите избягали руснаци

Ако руски гражданин получи повиквателна и не се яви, той може да бъде смятан за дезертьор и да бъде вкаран в списъка с издирвани

27.09.2022 | 17:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Москва няма да поиска екстрадиция от чуждите правителства за хилядите избягали руснаци

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че няма поиска от чужди правителства екстрадиция за хилядите руски граждани, които напускат страната в опит да избегнат мобилизацията заради войната в Украйна, предаде Франс прес.

"В рамките на частичната мобилизация руското министерство на отбраната не е изпращало, не е подготвяло и няма да изпраща искания към Казахстан, Грузия и други държави, по отношение евентуално принудително връщане в Русия на руски граждани, които се намират на тяхна територия", се казва в съобщение на ведомството.

След обявяването на "частична" военна мобилизация на резервисти на 21 септември десетки хиляди руснаци в боеспособна възраст избягаха в чужбина, най-вече в бившите съветски републики от Централна Азия и Кавказкия регион.

Ако руски гражданин получи повиквателна и не се яви в съответния военен комисариат, той може теоретично да бъде смятан за дезертьор и да бъде вкаран в списъка с издирвани лица в Русия.

Цитиран от агенция Интерфакс, казахстанският министър на вътрешните работи Марат Ахметжанов заяви днес, че Астана ще се принуди да екстрадира руснаци, бягащи от мобилизацията само ако те са включени в официалния списък с издирвани лица в Русия, предаде БТА.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, от своя страна, обеща закрила на мобилизираните руски граждани, избягали в страната, на фона на хладните отношения между Астана и Москва след началото на руската офанзива в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК