Казахстан няма да екстрадира руснаци, бягащи от военна служба

Около 98 000 руснаци са пресекли границата с Казахстан

27.09.2022 | 14:46 Редактор: Петя Кръстева
Казахстан няма да екстрадира руснаци, бягащи от военна служба

"Казахстан ще приветства руснаците, бягащи от военна служба", заяви президентът на страната, сигнализирайки за косвено осъждане на нападението на Москва срещу Украйна от един от най-близките ѝ икономически и политически партньори.

"През последните дни много хора пристигат при нас от Русия. Повечето от тях са били принудени да напуснат, защото нямат (друг) изход от ситуацията", заяви държавният глава на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, предаде "Файненшъл таймс".

Според него "трябва да им покажем грижа и да гарантираме тяхната безопасност" Той подчерта, че ще обсъди с Москва нарастващия брой руснаци, пристигащи в страната.

От 21 септември, когато руският президент Владимир Путин обяви широкомащабна наборна кампания за укрепване на военни си сили в Украйна, около 98 000 руснаци са пресекли границата с Казахстан, сочат данни на казахстанското вътрешно министерство. В същото време повече от 64 000 от пристигналите руснаци са напуснали страната, тъй като много от тях са пътували до други дестинации през Казахстан.

"Казахстан няма да екстрадира хора в Русия, ако те бъдат обвинени в избягване на военна служба", категоричен бе вътрешният министър, цитиран от БНР.

"Ако дадено лице бъде обявено за международно издирване, тогава Казахстан ще го идентифицира и екстрадира, ако има криминално престъпление, каза още той.

Казахстан, който има дълга граница с Русия и традиционно е един от най-близките партньори на Москва в бившия съветски регион, обяви ден по-рано, че няма да признае евентуалното анексиране на части от Украйна, където Русия организира референдуми.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК