Последен ден на референдуми в Украйна - военни ходят от врата на врата, няма тайна на вота

Очаква се Москва да обяви резултатите до часове

27.09.2022 | 13:45 Редактор: Ваня Кузманова

Последен ден на референдуми в окупираните от Русия украински територии. Очаква се Москва да обяви резултатите в следващите часове, а в петък президентът Путин най-вероятно ще подпише анекс за присъединяването на териториите към Русия.

Пети и последен ден, в който жителите на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие решават дали областите да станат част от Русия. Как се случва това обаче е повече от спорно. 

На разпространени видеокадри се вижда как войници придружават избирателните комисии от врата на врата, откъдето събират гласове, а за избирателите е практически невъзможно да бъде запазена тайната на вота.  

"Това е незаконно, защото не искаме всички да виждат какво правим!", каза гласуваща жена.  

Още преди официалното обявяване на резултатите стана ясно, че международната общност няма да ги признае. Сред страните, осъдили така наречените референдуми, има и съюзници на Кремъл като Казахстан и Сърбия, вотът е съпроводен от тежки сражения покрай напредващата украинска контраофанзива на Западния фронт. 

Очакванията са в края на седмицата "Държавната дума" да приеме законодателство за присъединяването на териториите към Русия. Ако това стане факт, войната в Украйна ще влезе в нова, по-опасна фаза, тъй като Москва ще може да формулира всеки опит на Киев да си върне анексираните области като атака срещу нейна суверенна територия.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК