Зеленски: Украйна гарантира 3 неща на всеки предал се руски войник

Той обеща цивилизовано отношение към руснаците, предали се на фронта

25.09.2022 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Руските власти се готвят да забранят напускането на страната на всички мъже в мобилизационна възраст. Очаква се забраната да влезе в сила на 28 септември, съобщават опозиционни издания - когато се очаква да приключат референдумите за присъединяване към Русия на четирите окупирани области в Южна и Източна Украйна.

Украйна обеща цивилизовано отношение към руснаците, предали се на фронта. За първи път в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски говори на руски.

"Украйна гарантира три неща на всеки руски войник, който се предаде. Първо, с вас ще се отнесем по цивилизован начин, в съответствие с всички конвенции. Второ - никой няма да знае обстоятелствата около вашето предаване. И трето - ако се боите да се върнете в Русия и не желаете размяна, ще се погрижим и за това", заяви Зеленски.

Ходът на Владимир Путин да подпише закона, с който наказанията за мъжете, отказали да бъдат мобилизирани, се увеличиха на 10 години затвор, е възприеман като опит да си върне инициативата след руските загуби на бойното поле. А външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че ако бъдат анексирани четирите региона, в които за трети ден се провежда референдум, ще бъдат под пълната защита на Москва.

"Цялата територия на Руската федерация, включително и тази, която може да бъде вписана допълнително в руската Конституция в бъдеще, е под пълната защита на държавата", посочи Лавров.

Сърбия, която е от малкото европейски страни, останали близки до Русия, съобщи, че няма да признае референдумите.

Междувременно наемник, бил се на страната на Украйна, хванат и по-късно освободен от Русия, разказа какво му е било причинявано от руските сили и че е бил питан дали иска бърза или красива смърт.

"Затворниците трябваше да пеят руския национален химн всяка сутрин. И ако не го изпееш, ще бъдеш наказан за това. Ще те набият", сподели войникът Ейдън Аслин.

Ейдън се завърна във Великобритания, след като беше държан месеци наред в плен при най-голямата размяна на военнопленници преди дни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК