Донев ще свика Съвета по сигурността заради ескалацията на войната в Украйна

Служебният премиер коментира още, че няма информация "Газпром" да участва в търга за втечнен газ, обявен от "Булгаргаз"

25.09.2022 | 14:20 Редактор: Теодора Патронова

Гълъб Донев обяви ще свика Съвета по сигурността към премиера във връзка с ескалацията на военния конфликт в Украйна следващата седмица. Консултативният съвет за национална сигурност няма как да бъде свикан поради това, че в момента няма действащ парламент.

Съветът за сигурност при премиера ще бъде свикан след като при държавния глава вече проведе консултативна среща в петък, на която бяха обсъдени рисковете и заплахите за България вследствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна.

"Ще свикам следващата седмица съвета за сигурността към премиера, който да вземе съответните решения и мерки да сме готови за реакция, да подготви местната власт при усложнена обстановка", каза Донев.

Действията на Русия са недопустими и пряко нарушават устава на ООН, заяви служебният премиер. По думите му България ще подкрепи и нови санкции срещу Русия.

"Но такива санкции, които са достатъчно добре анализирани и обмислени, за да няма обратен ефект върху членките на ЕС", изтъкна Донев.

При евентуална бежанска вълна от Русия, Европейският съюз трябва да има единен отговор.

"Това е проблем, които една страна не би могла да реши самостоятелно, но за момента това е една хипотеза, която стои пред България", смята той.

Служебният премиер коментира още, че няма информация "Газпром" да участва в търга за втечнен газ, обявен от "Булгаргаз".

"За първи път на обявените от "Булгаргаз" търгове за доставка на втечнен газ ще участват "производители и доставчици", съобщи Донев.

Премиерът увери, че липсата на посредници ще гарантира цената от под 250 лв. за мегаватчас, поискана от бизнеса. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК