Донев: Мобилизацията в Русия води до ескалация на напрежението

"Едно такова действие на Москва е недопустимо и нарушава Устава на ООН", каза премиерът

25.09.2022 | 11:04 Редактор: Теодора Патронова
Донев: Мобилизацията в Русия води до ескалация на напрежението

"Обявената частична мобилизация от президент на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са. 

Това заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев и подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

"Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията", изтъкна той.

Той заяви, че ще свика Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, за да се вземат конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия.

Служебният министър-председател подчерта категорично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна.

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", добави той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Мисля, че ограбването на 320 млрд.евро авоари на Русия в банки на ЕС и САЩ. явната подкрепа от САЩ и ЕС с тежко оръжие РСЗО, 152 и 180 мм гаубици, с което може да се обстрелва Русия са много по-тежки деяния от мобилизацията в Русия. На практика Русия се сражава на украинска земя с НАТО. 7-те пакета санкции са непознати в историята на човечеството. Със санкции да не участват в спортни състезания са наказани всички руски спортисти, а на авиацията и флота е забранено да посещават ЕС.Нацизъм? Сигнализирай за неуместен коментар