Проучване: 44% от македонците считат България за най-голям враг на РСМ

57,1% от анкетираните отхвърлят т.нар "френско предложение", но 62,8% от са за членство в ЕС

19.09.2022 | 16:25 Редактор: Теодора Патронова
Проучване: 44% от македонците считат България за най-голям враг на РСМ

Присъединявайки се към отбелязването на трите десетилетия от създаването на външната политика, както и отбраната на Република Северна Македония, фондация "Конрад Аденауер“ издаде публикация "30 години външна политика и отбрана:, която включва и анкета. Според проучването Борис Трайковски е президентът, който гражданите ценят най-много досега, армията е с по-висок рейтинг от дипломацията, а 57,1% от анкетираните отхвърлят т.нар. "френско предложение“ за разрешаване на спора между България и РСМ, пише скопското издание "Независен“.

64,2% от анкетираните подкрепят членството на Северна Македония в НАТО, което представлява съотношение 2:1 в полза на поддръжниците. Също така 56,2% от анкетираните смятат, че Северна Македония е по-безопасна и по-стабилна с членството в НАТО.

62,8% от анкетираните са за членството на Северна Македония в ЕС. Въпреки че този процент все още е много висок, той ясно показва негативните тенденции спрямо първите две десетилетия на независимостта. Кумулативно 40,2% от анкетираните намират причината за неуспеха на страната да се присъедини към ЕС във вътрешни слабости спрямо 19,2%, които намират причините във външни фактори, съобщи "Фокус".

Анкетираните имат най-положителни впечатления от качеството на взаимоотношенията между Северна Македония и Турция със 71,6%; със Сърбия с 68,6% и с Германия с 64,3%. Най-негативни са впечатленията за междудържавните отношения с Русия и България, за които 59,3% и 52,5% от анкетираните смятат, че имат лоши двустранни отношения със Северна Македония.

57,1% от анкетираните отхвърлят т.нар "френско предложение", което беше предпоставка за оттеглянето на ветото на България за започване на преговорите на Северна Македония с ЕС, срещу 27,2%, които го приемат, което представлява разлика от около 30% в полза на противниците на този документ. 

По отношение на представите коя страна е най-големият съюзник на Северна Македония, 37,4% смятат, че това е Сърбия, 24,1% нямат отговор, докато 19,8% смятат, че това са САЩ. В дъното на тази таблица на съюзническите държави е Турция, за която 5,8%, както и Германия, за която 5,4% от анкетираните смятат, че са най-големите приятели на Северна Македония. По отношение на това коя страна е най-големият враг на Северна Македония, 44% от анкетираните смятат, че това е България, докато 12,1% смятат, че това е Русия.

На въпроса кога смятат, че Северна Македония ще се присъедини към ЕС, 28% от анкетираните заявяват, че това никога няма да се случи, което е най-голямата група, докато 23,7% изразяват песимизма си чрез отговора, че не знаят кога ще се случи, че нямат отговор. Срещу тези групи са по-оптимистичните респонденти. Така 7,4% заявяват, че членството на страната в ЕС ще стане след 20 или повече години, 10,4% след 10-20 години, 15,5% след 10 години и 13% след 5 години.

Изследването на общественото мнение е проведено през месец август 2022 г. Обемът на извадката включва 1111 респонденти, като се запазва общото съотношение по отношение на основните демографски характеристики (пол, възраст над 18 г., етническа принадлежност, професия и образование), като същевременно се спазва подходящия географски баланс. По време на изпълнението на изследването е използвана количествена изследователска методология за събиране на данни (чрез телефонно проучване), която позволява надеждно и прецизно сканиране на нагласите на общото население. Проучването е на Института за политически изследвания (ИПИС).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК