90% инфлация в Аржентина - как оцеляват хората там

През последните месеци цените на храните в страната се повишиха значително

19.09.2022 | 09:22 Редактор: Ирена Бакърджиева
90% инфлация в Аржентина - как оцеляват хората там

Габриел Галдеано не спи от полунощ. Зад него са наредени щайги с червени домати и люти чушки, а до тях - лъскави мандарини. Продавачът на зарзават седи на малка масичка и разписва касови бележки. Той е притеснен от дълго време.

През последните месеци цените на храните в Аржентина се повишиха значително. Разходите за енергия, транспорт и опаковъчни материали също нарастват. 

"Усещаме го веднага", казва Галдеано и дава за пример лимоните, чиято цена се е удвоила за два месеца. Очаква се тази година инфлацията в Аржентина да достигне 90%, като някои икономисти прогнозират дори трицифрен процент - много по-висок, отколкото в повечето други страни по света, където инфлацията също е водеща тема в медиите.

Много аржентинци консумират по-малко, казва Галдеано. "Днес работим с минимални маржове", признава той пред германския Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Повечето търговци на Mercado Central (централния пазар) в Буенос Айрес, един от най-големите пазари на едро в Латинска Америка, са на същото мнение. Оттук се снабдява с плодове и зеленчуци метрополисът на аржентинската столица с 15 милиона жители. Над сто хиляди тона храна се продават всеки месец.

Още в тъмнината пред огромния обект в предградието Ла Матанза се е образувала колона от камиони, която се насочва към 18-те огромни халета, където чакат стотици търговци на едро. Работниците се движат с мотокари, повдигачи на кашони и колички. Кашоните се разтоварват и изчезват в отворените порти на халетата за продажби. 

Четете повече в investor.bg.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК