Стиснаха си ръцете: Увеличават линията на бедност с 22% - става 504 лв.

Единствените, които се обявиха против, са синдикатите от КНСБ

16.09.2022 | 13:57 Редактор: Ирена Бакърджиева

С 22% процента да се увеличи линията на бедност за 2023 г. За това си стиснаха ръцете държавата, работодателите и синдикатите. Така линията на бедност ще стане 504 лв. вместо досегашните 413 лв.

Тя се изчислява на базата на изследване на "Евростад". Единствените, които се обявиха против, са синдикатите от КНСБ, според които изчисленията трябва да са на база на инфлацията на малката потребителска кошница, която е значително по-висока от общата инфлация. По техни изчисления линията на бедност трябва да е 541 лв.

"Това е най-високото в последните години. Считаме, че с това увеличение се покриват изцяло натрупаните инфлационни процеси", заяви социалният министър Лазар Лазаров.

"КНСБ не подкрепи размера на линия на бедност, тъй като е резултат от методика, за която ние настояваме да бъде ревизирана", каза Любослав Костов от КНСБ.

"Линията на бедност е необходима като основен параметър в подготовката за бюджета. Имаме коментари по методиката, но в крайна сметка сме оценили, че представеното отговаря на сегашната методика. Ние подкрепихме като полезна стъпка повишаването на линията на бедност", смята Мария Минчева от Българската стопанска камара.

Определената линия на бедност ще окаже отражение върху системата на социалното подпомагане, както и върху финансовата помощ на хората с увреждания над 50%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК