ЕК предложи ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет

Мярката може да бъде приета с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС до един месец

18.09.2022 | 12:14 Редактор: Елеонора Танева
ЕК предложи ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет

Европейската комисия предложи днес Съветът на ЕС да приеме решение за ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет. Процедурата е свързана с новите правила, които ЕС въведе, за да обвърже бюджетните разходи със състоянието на законността, уточни еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция.

Комисията предлага да бъде спрян достъпът до 65 на сто от бюджета по три програми от политиката на сближаване. Мярката може да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС в срок от един месец. Днешното решение бе прието единодушно от еврокомисарите, уточни Хан, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че процедурата срещу Будапеща е започнала през април, както и че Унгария е успяла да предприеме някои необходими стъпки, макар и с известно закъснение. Това е първият случай, който се разглежда по новите бюджетни правила, отбеляза еврокомисарят. По неговите думи оставащите слабости са свързани с работата по обществените поръчки, предотвратяването на конфликта на интереси, законодателството срещу корупцията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК