Орбан заклейми декларацията на ЕП, че в Унгария няма пълноценна демокрация

"Единствената причина да не се смеем на това, е защото то е досадна шега", заяви унгарският премиер

16.09.2022 | 21:24 Редактор: Теодора Патронова
Орбан заклейми декларацията на ЕП, че в Унгария няма пълноценна демокрация

Унгарският премиер Виктор Орбан заклейми декларацията на Европейския парламент, че Унгария вече не може да бъде смятана за пълноценна демокрация и я окачестви като "шега", предаде АП.

"Намирам това за смешно", каза Орбан в Белград, след като бе удостоен от сръбския си съюзник, президента Александър Вучич, с най-високия орден на Сърбия. "Единствената причина да не се смеем на това, е защото то е досадна шега. За трети или четвърти път те приемат в Европейския парламент решение, осъждащо Унгария. В началото мислехме, че това е изключение. Но сега го възприемаме като шега", заяви унгарският премиер.

В сръбската столица Орбан повтори критиките си към санкциите на ЕС срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна. "Като гледам енергийните санкции, виждам, че ние, европейците, които сме енергийни джуджета, налагаме санкции на енергиен гигант", каза той. Според него това е "напълно необичайно явление в историята" и добави, че подобни неща обикновено не водят до нещо добро. "Ние сериозно страдаме от тези санкции. Те са лоши за нас, те са болезнени за нас, те струват много пари", добави Виктор Орбан.

На съвместната пресконференция Вучич потвърди, че Белград няма да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, въпреки призивите на Брюксел да се съобрази с европейската политика, ако иска да стане член на ЕС. "Сърбия остава на европейския път, но тя има държавни и национални интереси, от които няма да се отклоним", заяви сръбският президент, цитиран от БТА.

Декларацията на европарламента не налага никакви наказания на правителството в Будапеща, нито задължава други страни от ЕС да предприемат конкретни действия в тази насока.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 0
Росица Христова
преди 1 година
Питам Европарламента: Къде Ви е демокрацията,като се опитвате да диктувате решенията Ви на напълно суверенни страни.Възхищавам се от Орбан и Вучич.Досега у нас няма такъв,но дано се роди за щастие на идните поколения. Сигнализирай за неуместен коментар