Без китайската делегация в Уестминстър за поклонението на Елизабет II

Миналата година Пекин наложи забрана и замразяване на авоарите на 9 британци, 7 от които парламентаристи

16.09.2022 | 16:30 Редактор: Теодора Патронова
Без китайската делегация в Уестминстър за поклонението на Елизабет II

Делегацията на китайското правителство за държавното погребение на Елизабет II няма да бъде допусната в парламентарната зала Уестминстър за поклонение, съобщи Би Би Си.

Миналата година Пекин наложи забрана и замразяване на авоарите на 9 британци, 7 от които парламентаристи, които обвиняват Китай в геноцид на уйгурското мюсюлманско население.

Би Би Си има информация, че председателят на Камарата на общините сър Линдзи Хойл сега е отказал искането на китайците за достъп до парламента заради санкциите на петима депутати и двама благородници.

От канцеларията на Хойл обаче отказаха коментар по въпрос, свързан със сигурността.

От китайското външно министерство заявиха, че не са виждали официално съобщение за забраната. Говорителят на министерството Мао Нин обаче е цитиран да казва:

"Като домакин Великобритания със сигурност е запозната с дипломатическия протокол и порядъчните маниери при приемането на гости".

След инцидента миналата година със санкциите на Пекин срещу британците, на китайския посланик в Лондон бе забранено да влиза в парламента.

На самото държавно погребение в понеделник ще присъства китайският вицепрезидент, предаде БНР.

Редица западни страни наложиха санкции на китайски официални лица след нарушаването на човешките права на мюсюлманската уйгурска общност. Има сведения, че нейни членове попадат в лагери в провинция Синдзян, където са жертва на принудителен труд, изтезания и сексуален тормоз.

Пекин отхвърля обвиненията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК