Удар: Заловиха един от най-големите перачи на пари в Европа

Смята се, че това е 62-годишният Джон Франсис Мориси

15.09.2022 | 12:30 Редактор: Петя Кръстева
Удар: Заловиха един от най-големите перачи на пари в Европа

"Един от най-големите перачи на пари в Европа беше арестуван след обиск в Южна Испания", съобщи испанската полиция. Предполага се, че британско-ирландският заподозрян е прехвърлил повече от 200 милиона евро (200 милиона долара) в незаконни парични средства.

"В резултат на международна операция на правоприлагащите органи, ръководена от испанската Гражданска гвардия двама негови сътрудници също бяха арестувани в Испания, а един - в Обединеното кралство", се казва в изявление на Европол.

Европол не назова името на заподозрения, но източници и ирландските вестници твърдят, че това е 62-годишният Джон Франсис Мориси. Той е известен сътрудник на известната организирана престъпна група "Кинахан", съобщи БГНЕС

"Мориси и неговите сътрудници са отговаряли за събирането на големи суми пари в брой от престъпни организации, които след това са "доставяли" на други престъпни организации в други държави", заявиха от Европол.

Смята се, че използвайки т.нар. "подземна банкова система "hawala", която работи на базата на трансакции лице в лице, заподозрените са изпирали над 200 милиона евро.

"Мориси "е една от нашите най-важни цели", заяви говорителката на Европол Клер Джордж.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК