Разединено Косово носи зловещо предупреждение за Европа

Много етнически сърби живеят в безизходица, парализирани от непреклонната политика

13.09.2022 | 16:50 Редактор: Ваня Кузманова
Разединено Косово носи зловещо предупреждение за Европа

Отнема само минута да се пресече моста, който свързва двата бряга на река Ибър в Митровица, но това е пътуване, което те връща назад с години.

Ремонтиран след намесата на НАТО за прекратяване на етническия конфликт в Косово, надеждата беше, че мостът ще се превърне е символ на единство в разединената държава. Над две десетилетия по-късно той остава граница между светове, които отново се сблъскаха през последните седмици, разказва Bloomberg.

На юг лежи оживената част на Митровица, която е дом на етническото албанско мнозинство, подкрепяно от парични преводи от диаспората, която напусна заради войната. Има нови магазини, строят се апартаменти, както и оживени ресторанти, където плащаш в евро. На север много етнически сърби живеят в безизходица, парализирани от непреклонната политика в региона. Те не са нито част от Сърбия, нито от Косово.

"За 23 години те направиха много малко, за да съберат двете общности заедно", казва Веролюб Петронич, анализатор по сигурността в сръбската част на града от офиса си на първия етаж, разположен в порутена сграда на централния площад.

"Едната страна не ни иска, другата страна не трябва да ни взима", казва той.

Последният разрив отношенията се разви след опита на Косово това лято да стандартизира личните документи и регистрационните номера – нещо, което може да изглежда сравнително тривиално за външни лица предвид бруталната война между Русия в Украйна. Но на континент, който е преследван от прокси борби между Изтока и Запада, провалът на опитите една малка страна с население от 1,8 млн. души да продължи напред носи зловещо предупреждение за Европа.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК