Крал Чарлз III: Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация

Това е първото посещение на новия монарх в британския парламент

12.09.2022 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова
Крал Чарлз III: Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация

Единбург - столицата на Шотландия - се подготвя за процесията, която ще отведе тленните останки на Елизабет II в катедралата "Сейнт Джайлс". Ковчегът ще остане там за поклонение до вторник вечерта, когато ще бъде транспортиран със самолет в Лондон.

Кралят Чарлз III и кралицата-консорт Камила ще отпътуват за Единбург, след като преди около час и половина участваха в церемония в парламента, по време на която председателите на двете камари им връчиха съболезнованията на депутатите и благородниците.

Това на практика е първото посещение на новия монарх в британския парламент. При пристигането на Чарлз III и Камила в Единбург с тържествена церемония ще му бъдат предадени ключовете на града в предния двор на двореца "Холирууд".

"Дълбоко съм благодарен за съболезнованията на депутатите, които толкова трогателно обхващат онова, което кралицата значеше за всички нас. Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация", заяви крал Чарлз.

"Стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни припомня жизнените парламентарни традиции", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК