"Три пъти ура за краля": Депутатите се заклеха във вярност на Чарлз III, той обеща отдаденост

Членовете на кралското семейство се събраха отново в двореца Балморал

10.09.2022 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Официално крал Чарлз III беше провъзгласен за монарх на Обединеното кралство на историческа церемония. Членовете на кралското семейство се събраха отново в двореца Балморал, за да си кажат последно сбогом с кралица Елизабет II.

Заседанието на Съвета за наследяването на британския престол се проведе в двореца "Сейнт Джеймс" в сърцето на Лондон в две части, като на първата Чарлз отсъстваше - както е по протокол: "Принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз".

Новопровъзгласеният крал се зарече да следва примера, оставен от неговата майка.

"Mайка ми беше пример за обич, посветеност и отдаденост на своята служба в името на народите. Ние сме благодарни на нейната вярност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази отговорност поемем аз и във всяко действие ще се старая да следвам примера, оставен от майка ми - да търся мир, хармония и просперитет на всички народи", заяви Чарлз III.

И положи клетва, че ще защитава правата на църквата на Шотландия, както изисква от него британския закон.

"Аз, Чарлз III, с Божията милост на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на моите други кралства и територии, крал, защитник на вярата, искрено обещавам и се заклевам, че ненарушимо ще поддържам и съхранявам Статута на истинската протестантска религия, както е установено от законите, приети в Шотландия", допълни той в речта си.

По-късно се състоя и кулминацията на церемонията - от балкона на двореца "Сейнт Джеймс" беше прочетена прокламацията. Последваха тържествени фанфари и изпълнение на химна, както и възгласи "Три пъти ура за краля".

След церемонията - крал Чарлз III се завърна в Бъкингамския дворец, приветстван от хиляди британци. А британските депутати, сред които и премиерът Лиз Тръс, положиха клетва за вярност към новия крал на извънредно заседание на парламента.

Знамената в цялата страна ще останат вдигнати за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК