Тъмни облаци над Лондон: За пръв път от над 70 г. британците се събудиха без кралицата

Хиляди се събраха на ключови места в цялото Обединено кралство, за да положат цветя

09.09.2022 | 13:33 Редактор: Теодора Патронова

Смъртта на кралица Елизабет II дълбоко разтърси Великобритания и света. За първи път от повече от 70 години британците се събудиха без своята кралица. Цяла нощ хиляди оставяха пред Бъкингамския дворец цветя и съболезнования.

Още преди официалното съобщение за кончината на кралицата, стотици се събраха пред Бъкингамския дворец да се молят за нея.

Тъжната новина за смъртта ѝ беше оповестена в 6:30 местно време. А светът притихна. Минути след съобщението, като че ли природата също отдаде своята почит към монарха. Дъга озари площада пред Бъкингамския дворец, а малко след това тъмни облаци надвиснаха над Лондон. Хиляди хора се събраха на ключови места в цялото Обединено кралство, за да положат цветя и да си спомнят за тяхната кралица.

"Тя беше символ за всичко хубаво в тази държава и сърцето ми се къса, че я загубихме", сподели британка.

Всички празненства и събития бяха отменени, а стотици британци изпратиха своята кралица с музика и песни.

План за действие в случай на смъртта на кралицата е изготвен от години. Той носи кодовото име "Операция Лондон Бридж" и изброява процедурите за следващите 10 дни. Денят на смъртта на кралицата носи наименованието D-Day, а всеки последващ се нарича D-Day+1. Знамената на всички обществени сгради са свалени наполовина. Обединеното кралство ще е в траур до деня на погребението.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК