Погребват Елизабет II на 19 септември, очакват се над 1 млн. души

Лафетът с ковчега ще бъде теглен от моряци, а не от коне

09.09.2022 | 11:11 Редактор: Петя Кръстева

Операция "Еднорог" за погребението на Елизабет II вече е задействана. Тя вече се нарича така, защото е в Шотландия.

Тялото на починалата кралица ще бъде в балната зала на замъка Балморал, където ще бъдат допускани само най-близките ѝ. Ще има служба в параклиса "Свети Павел", а също и 96 топовни салюта - по един за всяка година от нейния живот.

В събота в 12 часа се събира съветът за наследството, който трябва официално да обяви принц Чарлз за крал Чарлз III. След това той започва обиколка на Обединеното кралство от Шотландия. Заседанието е в двореца Сейнт Джеймс в Лондон.

В неделя ковчегът на Елизабет ще бъде пренесен от Балморал в замъка Холирудхаус в Единбург. В понеделник тялото ще бъде преместено в историческата катедрала "Сейнт Джайлс" в центъра на Единбург. Там ще остане 24 часа, а близките ѝ отново ще могат да отдадат почит.

Във вторник тялото ще бъде превозено до Бъкингамския дворец. Най-вероятно със самолет. 

В сряда започва поклонението. Ковчегът ще бъде преместен в Уестминстърското абатство, след като премине през Лондон, предаде "24 часа". Очаква се да се съберат над 1 милион души. Полицията в Лондон вече отмени всички отпуски.

Между 16 и 18 септември започват да пристигат държавни глави и роднини от цял свят за погребението, което ще е на 19 септември в Уестиминстърското абатство. Първоначалният план е лафетът с ковчега да бъде теглен от моряци, а не от коне. До службата ще бъдат допуснати 2000 човека и ще бъде предавана пряко по телевизията.

На 19 септември ще бъде обявен национален траурен ден и никой няма да работи. Тялото ще бъде преместено в параклиса "Свети Георги", който е близо до главния, където Елизабет ще бъде положена до родителите си и праха на сестра си Маргарет. По-късно там ще бъде преместено и тялото на покойния ѝ съпруг принц Филип.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК