Европа на прага на тежката зима: Въгледобивът се завръща в Германия, жителите - недоволни

Франция ще подкрепи плана на ЕК за въвеждане на таван на цените за руския газ

07.09.2022 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Европа се готви за тежка зима. Въгледобивът се завръща в Германия, а Франция изрази готовност да предостави газ на източната си съседка, ако се наложи. На този фон Европейската комисия поиска таван на цените на руския газ. Въпросът ще се дискутира на заседанието на министрите на енергетиката в петък.

Вместо да бъде закрита, както се предвиждаше, топлоелектрическата централа е германския град Бексбек отново ще заработи. Тя е една от многото, които се връщат в експлоатация, за да помогнат да се преодолее енергийната криза заради намаляващите доставки на руски газ.

"Ние, в Германия, се нуждаем от енергия, ние се нуждаем от енергия в Европа, а вече има дефицит. Не ми се мисли, ако се наложи хората живеят в студени жилища", сподели жител на страната.

Германия е едновременно изправена пред растящите цени на енергията и необходимостта да намали зависимостта си от руски газ. Но завръщането към въглищата е стъпка, от която местните жители са недоволни.

"Това решение е глупаво. Взето е от хора, които използват факта, че населението в Германия се страхува, че няма да има електричество, което не е вярно", коментира друг германец.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция е готова да предостави на Германия газ, ако е необходимо. Съобщението дойде след телефонен разговор на Макрон с германския канцлер Олаф Шолц.

"През следващите седмици ще финализираме необходимите газови връзки, за да можем да изнасяме газ за Германия. Ще се поставим в ситуация и ще бъдем солидарни, ако зимата стане тежка и Германия има нужда от газ", увери Макрон.

Той заяви още, че Франция ще подкрепи плана на Европейската комисия за въвеждане на таван на цените за руския газ. То ще бъде основна тема на заседанието на енергийните министри на страните членки на ЕС е в петък.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
евросолидарност
преди 1 година
Как може в най-развитата страна от ЕС да има недоволни граждани? Това противоречи на всички директиви и ценности на съюза! Да се заклемят и да се накажат цяла зима без парно! Сигнализирай за неуместен коментар