Захарова за избирането на Лиз Тръс: Това е криза на британската демокрация

Кремъл коментира, че не очаква "промяна към по-добро" след смяната на премиера на Великобритания

07.09.2022 | 14:21 Редактор: Теодора Патронова
Захарова за избирането на Лиз Тръс: Това е криза на британската демокрация

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова иронизира избирането на Лиз Тръс за премиер като "криза на британската демокрация", предаде Франс прес.

"Понякога човек си задава въпроса: наистина ли в страни с голямо население и силни със своите демократични традиции няма хора, способни да представляват различните клонове на властта по достоен, професионален и мъдър начин?", попита Захарова ден след като Тръс наследи Борис Джонсън като министър-председател на Великобритания.

"Проблемът може би е свързан с кризата на британската демокрация, защото този "резултат" няма нищо общо с прекия избор на британците", добави тя, цитирана от БТА.

Още вчера Кремъл каза, че не очаква "промяна към по-добро". Новата британска министър-председателка също е известна с твърдата си линия към Русия, която нарече "страна агресор", отбелязва АФП.

Лиз Тръс стана премиер на Великобритания, след като в понеделник бе обявена за победител на изборите за нов лидер на Консервативната партия. Тя бе избрана с гласовете на 57 процента от около 142-те хиляди членове на управляващата формация, която има абсолютно мнозинство в Камарата на общините.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК