Тръс идва на власт в труден момент за Великобритания, получи подкрепата на Джонсън и Зеленски

Очаквано реакциите от Русия бяха язвителни

06.09.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

Новият британски премиер Лиз Тръс официално ще встъпи в длъжност днес. Това ще се случи, след като кралица Елизабет Втора ѝ възложи да състави ново правителство. Тръс е поставена пред трудната задача да намери решение на непрекъснато покачващите се цени на електроенергията.

Лиз Тръс идва на власт в труден за Обединеното кралство момент. Битовите сметки стават все по-високи и много семейства се затрудняват с издръжката си.

"Разходите за живот са се увеличили и всичко е толкова скъпо. Например хлябът и месото са поскъпнали поне с 30%. Трудно е, когато имаш четиричленно семейство", коментира жителката на Лондон Фиона Килик.

Но не само цените на храните са проблем за Фиона, а и сметките за енергия. Как да осигури топлина на децата си през зимата, я тревожи още повече. 

"Вместо да пуснем парното, трябва да се увиваме, да носим допълнителни дрехи през зимата. Аз се опитвам да работя на пълен работен ден и въпреки това се затруднявам", каза още тя.

В последната си реч начело на правителството Борис Джонсън увери, че бъдещето консервативно правителство няма да се поддаде на енергийния шантаж на Русия, а в заключение се сравни с "ракета-носител, която вече леко се спуска надолу" и обеща своята "гореща подкрепа" за следващия британски премиер.

"Знам, че Лиз Тръс и това състрадателно правителство ще направят всичко възможно, за да преодолеят енергийната криза. Време е политиката да приключи, да застанем зад Лиз Тръс и да постигнем резултати за хората в тази страна", изтъкна той.

А в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски приветства избора на Лиз Тръс.

"Ние в Украйна я познаваме добре - тя винаги е била от светлата страна на европейската политика. И вярвам, че заедно ще можем да направим много повече за защитата на нашите народи и за осуетяването на всички руски унищожителни усилия", заяви Зеленски.

Очаквано реакциите от Русия бяха язвителни. Политици и медии порицаха Лиз Тръс и прогнозираха, че идването ѝ на власт няма да допринесе за подобряване на отношенията. През февруари външният министър Сергей Лавров определи срещата с нея като "разговор между глух и ням". От Москва предупредиха заплашително, че Лиз Тръс трудно ще се справи с надвисналата енергийна криза.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК