Африканската общност се вдигна на протест: Италия е Италия. Расизмът винаги присъства

Полицията отказва да разследва расови подбуди

04.09.2022 | 22:40 Редактор: Теодора Патронова
 Африканската общност се вдигна на протест: Италия е Италия. Расизмът винаги присъства

"Искам справедливост. Той трябва да плати за престъплението си. Ако не го беше удушил, съпругът ми щеше да си вземе автобуса и да се прибере вкъщи. Той щеше да си бъде у дома и щеше да е жив", споделя Чарити Ориаки пред ДВ. 

Тя все още се опитва да приеме смъртта на съпруга си. Италианец е обвинен, че на 29 юли е пребил до смърт Алика Огочукву, нигерийски уличен продавач с физически проблеми, в град Чивитанова Марке.

Убийството на Огочукву насочи вниманието към проблема с расизма, с който много африканци се сблъскват в Италия. Хора излязоха на протести, за да поискат справедливост за нигериеца. Но неговото убийство не е изолиран случай. 

ДВ разговаря с 21 тъмнокожи родители на деца в Северна Италия. Всички те разказват как момичетата и момчетата им са ставали жертва на омраза и обиди от техните съученици "Италия си е Италия. Расизмът винаги присъства", уверяват те. 

Африканската общност се съмнява доколко италианската полиция има капацитета да разследва убийството на Огочукву. Съмненията им се подхранват от решението на полицията да изключи расистки мотиви, дори още преди да е започнала с разследванията. 

Оджеаку Нвабузо от Европейската мрежа срещу расизма е изненадана от поведението на италианската полиция. "Те не го правят, не изпълняват задълженията си да разследват расовата подбуда за престъплението", каза Нвабузо пред ДВ

Нвабузо вярва, че Италия може да сложи край на структурните и системни форми на расизма, но адресирането им изисква изцяло нов начин на организация и мислене в обществото. 

"Можем да направим промени и смятам, че това е възможност за политиците и институциите да седнат с организациите за борба с расизма, гражданското общество, жертвите и да поговорят за това какво трябва да се промени, за да не се случва отново", смята Оджеаку Нвабузо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Другаря
преди 1 година
Като имат проблем с расизма да се обучат, да се върнат в Нигерия и да се борят за по - добър живот! Стига са стояли в Европа, а да се захващат за работа. Да се вдигнат на въстание, да изгонят Shell, да изколят "елита" си. Пролетарии! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Работническо дело
преди 1 година
Първо трябва да бъдат изклани всички бели либерасти ,бхк в трапа Сигнализирай за неуместен коментар