СЗО сменя името на маймунската шарка заради расизъм

Вирусът получи името си, защото за първи път е открит в маймунски колонии през 1958 г.

11.08.2022 | 10:03 Редактор: Искра Ангелова
СЗО сменя името на маймунската шарка заради расизъм

Световната здравна организация (СЗО) преименува маймунската шарка поради опасения, че името може да се счита за расистко и може да не описва точно произхода на вируса, пише The Hill.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че организацията ще преименува маймунската шарка.

"СЗО също работи с партньори и експерти от цял свят за промяна на името на вируса #monkeypox, неговите клади и болестта, която причинява. Ще направим съобщения за новите имена възможно най-скоро", цитира думите му СЗО.

Група учени написаха съвместно изявление по-рано през юни, призовавайки маймунската шарка да бъде преименувана, наричайки сегашното име "дискриминиращо и стигматизиращо".

"Преобладаващото схващане в международните медии и научната литература е, че [вирусът на маймунската шарка] е ендемичен за хората в някои африкански страни. Обаче е добре установено, че почти всички огнища на [вирус на маймунска шарка] в Африка преди епидемията през 2022 г. са били резултат от разпространение от животни на хора и само рядко е имало съобщения за продължително предаване от човек на човек", поясняват от организацията.

В контекста на настоящата глобална епидемия продължаващото споменаване и номенклатурата на този вирус като африкански е не само неточно, но е и дискриминационно и стигматизиращо. Най-очевидното проявление на това е използването на снимки на африкански пациенти за изобразяване на лезиите от шарка в основните медии в глобалния север.

Има и опасения дали името на вируса точно описва произхода на маймунската шарка. Вирусът получи името си, защото за първи път е открит в маймунски колонии през 1958 г., но Центровете за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че действителният източник на вируса е неясен.

Това накара някои служители да предупредят хората да не се доближават до маймуни заради болестта.

"Това, което хората трябва да знаят много ясно е, че предаването, което виждаме, се случва от човек на човек. Това е предаване в близък контакт. Така че загрижеността трябва да бъде относно това къде се предава в човешката популация и какво могат да направят хората, за да се предпазят от получаването и предаването му. Те със сигурност не трябва да нападат никакви животни", отбеляза говорителят на СЗО Маргарет Харис.

Кампанията за преименуване идва на фона на пандемията от Ковид-19, която бившият президент Тръмп наричаше "китайския вирус" и "вируса на Ухан". Представители на СЗО предупредиха да не се използва тази терминология, тъй като тя може да стигматизира азиатската общност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК