Песков: Романтизмът на Горбачов за мир между Запада и Русия не се оправда

"Той завинаги ще остане в историята ни", заяви Дмитрий Песков

31.08.2022 | 14:21 Редактор: Искра Ангелова
Песков: Романтизмът на Горбачов за мир между Запада и Русия не се оправда

Първият президент на СССР Михаил Горбачов очакваше "меден век", но романтиката за мир между Запада и Русия не се материализира, заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, говорейки на Маратона на знанието, предава ТАСС.

"Да, Горбачов даде тласък на (края) на Студената война и той искрено искаше да вярва, че тя ще свърши и че ще започне вечен романтичен период между новия Съветски съюз и света, и колективния Запад", заяви говорителят на Владимир Путин.

"Този романтизъм не се материализира. Не се е случил романтичен период и "медена епоха". Кръвожадността на нашите противници се показа", допълни Песков, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че историята не приема подчинителното наклонение: Можем, трябва да познаваме историята си в детайли и всеки да има своя гледна точка кое е добро, кое лошо, кое неуспешно. Във всеки случай всичко това е наша история, с която се гордеем и винаги ще се гордеем, защото това е велика история."

Междувременно говорителят на Кремъл добави, че Горбачов завинаги ще остане в историята на Русия.

"Мнозина спорят за ролята, която е изиграл, но фактът, че той беше необикновена и уникална личност, е недвусмислен", каза говорителят на Кремъл.

Прессекретарят на държавния глава отбеляза, че около личността на Горбачов има спорове не само в страната, но и в целия свят. Като една от тези дискусионни теми той посочи края на Студената война.

Песков поясни, че руският президент Владимир Путин е изпратил съболезнователна телеграма до семейството и приятелите на Горбачов: "Това наистина е голяма загуба за всички нас."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
SLY99
преди 1 година
Невероятно точен изказ на Песков!Горбачов бе очарователен романтик...и хитрата лисица Рейгън се възползва от това!Поклон! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
АМИ НЯМА ЗАЩОТО
преди 1 година
АМИ РОМАНТИЗМА НА РУСНАКА ГОРБАЧОВ НЯМА ДА СЕ ОПРАВДАЕ, ЗАЩОТО РУСКАТА ВЪРХУШКА Е ОТ СЕЛЯНИ. ДЪН СЯО-ПИН Е ПЪРВО- КИТАЕЦ, ВТОРО- ОТ МАНДАРИНСКО СЕМЕЙСТВО, И НЕГОВИТЕ ПЛАНОВЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИХА. Сигнализирай за неуместен коментар