Проектът срещу самотата в напреднала възраст в Германия се разширява в нови градове

Ще бъдат обучени специалисти, които да подкрепят и създават мрежи за самотни възрастни хора

30.08.2022 | 22:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
Проектът срещу самотата в напреднала възраст в Германия се разширява в нови градове

В Тюрингия се разширява проект срещу самотата в напреднала възраст. На три други места тази година ще бъдат обучени специалисти, които да подкрепят и създават мрежи за самотни възрастни хора, съобщи Министерство на труда и социалната политика във вторник в Ерфурт. Новите локации са в областите Зьомерда и Зонеберг и в независимия град Гера. Тази седмица предстои да започне квалификацията на новите специалисти по програмата "Агати".

Програмата първоначално стартира в осем региона на Тюрингия през 2021 г. "Агати" трябва да надгражда съществуващите структури на място - като бази за грижи, услуги за посещения, управление на квартала, а също и доброволни мрежи. Според министерството целта е да се отложи или дори да се избегне евентуална бъдеща нужда от грижи чрез предаване на оферти и мрежи. Тази година около 2,8 милиона евро са налични за програмата (предходната година 2,2 милиона евро), пише немският RTL.de.

Целта трябва да бъде разширяване на програмата в цялата страна до цяла Тюрингия, до всички области и градове, каза министърът на здравеопазването Хайке Вернер. "Надявам се, че фракциите в парламента на провинция Тюрингия ще следват предложенията, които формулирахме като част от планирането на държавния бюджет за 2023 г. в бюджетните обсъждания". По данни на министерството повече от 210 000 души на възраст над 63 години живеят сами в Тюрингия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК