Борел: Европейските армии са обезкостени, те са армии-бонсаи

Китай има повече надводни кораби от флота на САЩ

27.08.2022 | 19:29 Редактор: Елеонора Танева
Борел: Европейските армии са обезкостени, те са армии-бонсаи

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел смята, че европейците трябва съвместно да обсъждат възможностите си в случай на интензивна война и да си сътрудничат за подобряване на отбранителните си способности пред новите стратегически предизвикателства.

Това написа Борел в блог на уебсайта на Европейската служба за външни работи.

Според него това лято е добавило причина да се мисли за европейската отбрана и нейното бъдеще: говорим не само за войната на Русия срещу Украйна, но и за сериозно влошаване на сигурността в региона на Сахел.

Борел отбеляза, че основната цел на европейските армии през последните 20 години са били "експедиционни операции", като тези в Афганистан, Ирак и Сахел. През това време имаше поредица от драстични и некоординирани съкращения на бюджетите за отбрана в цяла Европа (само частично с обратна тенденция през последните години), точно както САЩ, Китай, Русия и други значително увеличиха своите (Европа +20%, Русия + 300% и Китай + 600%). 

Висшият дипломат на ЕС е изумен от възхода на Китай: "Сега неговият флот има повече надводни кораби от флота на САЩ. Освен това видяхме около Тайван това лято как Китай е готов да използва своите военни, за да изпрати ясни сигнали".

В същото време, според Борел, европейските въоръжени сили са се превърнали в своеобразна "армия-бонсай": "Европейските армии са обезкостени и описани като „армии-бонсаи“: те изглеждат като истински, но са сведени до миниатюрни версии", пише дипломатът.

"Въпросът е какво да правим. За какъв тип конфликт подготвяме нашите армии и какви решения произтичат от това по отношение на позиция, бюджет, обучение и т.н.? Не можем да продължим да противопоставяме "бонсаи-армии" срещу по-голяма стратегическа заплаха. В същото време не можем да се преструваме, че сме доволни от нашия опит във войната", казва Борел.

Той призова решенията да се взимат заедно от европейците.

"Нашите армии трябва да са способни както на териториална отбрана, така и на асиметрична война от разстояние", допълва Борел, цитиран от БГНЕС.

Според Борел неготова трябва да стане в рамките на НАТО, тъй като почти всички страни-членки на ЕС вече са членове на Алианса.

"Но ние също трябва да можем да разчитаме повече на себе си и да демонстрираме нашата стратегическа отговорност, когато нашите интереси за сигурност са застрашени на нашите граници и отвъд тях. Ето защо държавите-членки на ЕС трябва да инвестират по-добре заедно и да си сътрудничат в областта на отбраната", - казва висшият дипломат на ЕС.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
владимир
преди 1 година
Празни приказки на един от огромната 'армия' безполезни еврочиновници. Сигнализирай за неуместен коментар