Драматизира ли Зеленски или светът наистина беше на косъм от ядрена катастрофа?

Путин нареди рязко увеличаване на броя на бойния персонал със 137 000 души

26.08.2022 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

Светът е избегнал за малко ядрена катастрофа в четвъртък вечерта. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски, след като и последните два работещи реактора на атомната електроцентрала "Запорожие" бяха изключени от енергийната система на страната заради пожар в електропровод. 

За първи път от 40 години електрозахранването към най-голямата атомна централа в Европа беше прекъснато. Пожари, видими от сателитна снимка, повредиха последния външен електропровод, което наложи спирането на последните два работещи реактора на централата. 

"Ако нашите служители в централата не бяха реагирали след прекъсването, тогава ние вече щяхме да сме принудени да се справяме с последиците от радиационна авария. Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на една стъпка от радиационна авария", заяви Зеленски.

От седмици Киев и Москва си отправят взаимни обвинения в готвени провокации около централата. Положително развитие от последните 24 часа са думите на ръководителя на ядрения надзорен орган на ООН, че съвсем скоро експерти може да бъдат допуснати до централата, която в момента е под контрола на Русия.

"Сега има общо разбиране, че трябва да бъдем там и че трябва да бъдем там скоро. Киев го приема, Москва го приема. Трябва и ще отидем там, надявам се много-много скоро", коментира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Междувременно руският президент Владимир Путин нареди в четвъртък рязко увеличаване на броя на бойния персонал със 137 000 души. Това е обратен завой в дългогодишната политика на Кремъл да намали раздутата си армия и е пореден знак, че Путин се готви за дълга война в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК