Радиационната заплаха остава, Русия блокира договора за неразпространение на ядрено оръжие

"Русия е постави всички европейци на крачка от радиационна катастрофа", заяви Зеленски

27.08.2022 | 14:12 Редактор: Ваня Кузманова

АЕЦ "Запорожие" работи отново, след като Киев заяви, че тя е била изключена от националната електропреносна мрежа заради руски обстрел. На този фон - отново страхове от ядрена заплаха - Русия блокира договора за неразпространение на ядрено оръжие. 

Държавният енергиен оператор на Украйна, "Енергоатом", съобщи, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа отново работи, след като беше изключена от украинската електропреносна мрежа за първи път в историята си в четвъртък. 

Украинският президент Володомир Зеленски обаче каза, че ситуацията остава опасна, а Русия е поставила всички европейци на крачка от радиационна катастрофа. 

"Нашите ядрени специалисти и електротехници успяват да предотвратят най-лошите сценарии в Запорожката атомна електроцентрала, които постоянно се предизвикват от руските сили. Поздравления, отново се произвежда ток за Украйна. Бих искал да подчертая, че ситуацията остава много рискова и опасна", заяви той.  

Британското министерство на отбраната предупреди, че сателитни снимки показват засилено присъствие на руски войски в централата. Бронираните машини са били разположени на 60 метра от един от реакторите и "руските войски вероятно са се опитвали да скрият превозните средства, като са ги паркирали под надземни тръби и портали". 

След четири седмици преговори за подновяване на договора за неразпространение на ядрено оръжие, който подписалите го 191 страни преразглеждат на всеки пет години, се провалиха. 

"Ние сме абсолютно несъгласни. Не виждам "баланс" в текста. Нашата делегация има едно основно възражение по някои параграфи, които са откровено политически по природа", посочи председателят на Русия Игор Вишневецки. 

Според източници, близки до преговорите, Русия се е противопоставила на текстовете, в които става дума за украинската атомна електроцентрала в "Запорожие", която е окупирана от руските военни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Трябва да си луд, за да вярваш на брътвежите на наркомана Зеленски и да ги публикуваш като светата истина.Не ви ли е срам от своята "журналистика"? Сигнализирай за неуместен коментар