Турция пише новите правила във войната с дронове

Bayraktar си спечелиха славата с взривяването на руски танкове и артилерия

27.08.2022 | 16:15 Редактор: Елеонора Танева
Турция пише новите правила във войната с дронове

Дроновоте Bayraktar, които се предлагат на сравнително достъпна цена, си спечелиха репутация с взривяването на руски танкове и артилерия през първите седмици на инвазията. В Украйна ефективността на дрона направи Bayraktar нарицателно име и вдъхнови хитова песен, написана от войника и текстописец Тарас Боровок.

Парите започват да се насочват към кампанията на Притула от цял свят. Тогава се случва нещо неочаквано: турската отбранителна фирма, която произвежда TB2, Baykar Technology, обяви, че няма да приеме парите. Вместо това тя предостави безплатно самолетите на украинските въоръжени сили. Компанията повтори това миналия месец, подарявайки дрон на Украйна, вместо да приеме пари, събрани в Полша.

Умният PR не е единственото нещо, което отличава Baykar. Компанията се управлява от двама братя в Истанбул, а единият от тях е женен за най-малката дъщеря на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Оръжието помогна на Турция да се присъедини към редиците на най-добрите световни производители на безпилотни самолети, включително САЩ, Израел, Иран и Китай. 

Междувременно Ердоган използва оръжието, за да помогне за смазването на бунтовници у дома и да разгърне военния потенциал на страната си в чужбина, информира Bloomberg TV Bulgaria. 

Семейство Байрактар ​​се откроява със своята динамична история и усет за самореклама. Тъй като бизнесът им е частен, финансите на компанията не са публично достояние. Броят на наетите лица обаче – около 2500 днес спрямо 800 преди две години – е показателен за бързия ѝ растеж.

След първоначалния успех на дроновете в Украйна въоръжените сили на Владимир Путин промениха тактиката. „Руснаците ги преследваха предимно с наземно базирани средства за  противовъздушна отбрана“, посочва Джак Уотлинг, научен сътрудник в Royal United Services Institute в Лондон. „Днес (TB2) се държат основно като резерва или се използват от украинския флот за патрулиране по крайбрежието“, добавя той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК