Ефектът на доминото: Кризата с торовете може да доведе до недостиг на бира

Растящите сметки за електроенергия в Европа предизвикват вълна от затваряния на големи заводи за торове из Европа

26.08.2022 | 17:09 Редактор: Теодора Патронова
Ефектът на доминото: Кризата с торовете може да доведе до недостиг на бира

Растящите сметки за електроенергия в Европа предизвикват вълна от затваряния на големи заводи за торове из континента, предизвиквайки сътресения за земеделците, производителите на храни и – за ужас на собствениците на барове навсякъде – пивоварите.

В четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, базирана в Норвегия, обяви 50% съкращаване на производството си на урея на основата на амоняк и на азотни торове в Европа, позовавайки се на "рекордно високи цени", пише Politico.

Решението бе взето по-малко от 24 часа, след като най-големият британски завод за торове CF Fertilisers UK заяви, че "временно ще спре" производството в завода си в Билингам. Два други големи производителя в Полша обявиха по-рано тази седмица, че ще сложат на пауза дейността си.

Торовете са не само жизненоважни, за да се увеличи плодородието на почвата за посевите, но производството им създава страничен продукт – въглероден диоксид, който се използва, за да се направят бирата и безалкохолните напитки газирани, доставя се на болници за хирургични процедури и позволява животните да бъдат заклани хуманно.

Затова земеделци, производители на храни и дори собственици на барове са силно обезпокоени за по-широките последици от задаващата се криза с торовете.

Енергоемкият сектор на производство на торове е сред първите тежки индустрии в Европа, които намаляват производството си на фона на енергийната криза, изострена от нахлуването на Москва в Украйна и последвалите санкции на Запада върху руския петрол и природен газ – необходима съставка за азотни торове.

Затварянията предизвикаха опасения сред няколко сектора за храни и напитки. Пазарът на торове е "жизненоважен за поддържането и подобряването на местното ни производство на храни", добавя тя, призовавайки правителството да проучи наличието на продукти от въглероден диоксид.

Пивоварите и баровете във Великобритания казват, че моментът на затварянето "не може да бъде по-лош" и че това "може да доведе до недостиг на бира в цялата страна".

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК