Богатата на петрол и диаманти Ангола прави съдбовен избор

Страната може да поеме по изцяло нов път след изборите

24.08.2022 | 15:54 Редактор: Тодор Петров
Богатата на петрол и диаманти Ангола прави съдбовен избор

Ангола е независима от Португалия от 1975 година. Страната с третата най-силна икономика в Африка на юг от Сахара всъщност е богата. По данни на ОПЕК от май насам Ангола отново е най-големият производител на петрол в Субсахарска Африка. Първото място се оспорва между нея и Нигерия.

Ангола има и големи залежи на диаманти, а икономическият ѝ растеж е най-високият за континента от три години насам. В същото време населението е бедно, а около половината живее под прага на бедността, особено в селските райони.

Причината е банална – страната е символ на корупция. Бившият президент Жозе Едуардо душ Сантуш и семейството му са най-добрият пример за това. Само между 2007 и 2010 г. от държавния бюджет са се изпарили над 32 милиарда щатски долара, твърди "Файненшъл таймс". Активи на неговата дъщеря Исабел бяха частично замразени преди две години. 

На изборите в южноафриканската страна Ангола, които се провеждат днес, партията МПЛА, управляваща държавата от близо 50 години, може да загуби властта си. Основният ѝ опонент - опозиционната партия УНИТА - никога не е имала по-добри шансове за изборна победа, пише DW.

В Ангола не се гласува пряко за президент, а партията, спечелила най-много гласове, посочва държавния глава. От 2017 г. насам това е 68-годишният бивш генерал Жоау Лоуренсу, бивш министър на отбраната от 2014 до 2017 година. Кандидатът на УНИТА Кандидатът на опозиционната партия УНИТА Адалберту Коща Жуниор е 60-годишен харизматичен оратор, предпочитан от младото население.

Днес инфлацията в страната е 25 %, а безработицата - 30 процента. Инфраструктурата не е възстановена 20 години след края на гражданската война. Близките икономически връзки с Китай също не са доведоха до благоденствие за Ангола. Множеството пътища, финансирани от Пекин, трябва да бъдат обновявани на всеки две години, а жилищни сгради, построени от Китай, са застрашени от рухване.

Въпросът сега е какво ще стане, ако опозицията действително надделее на изборите, но резултатите бъдат манипулирани. Апаратът за сигурност все още се смята за толкова репресивен, колкото е бил и по времето на покойния душ Сантуш. Ден преди вота Амнести интернешънъл съобщи за нарушения на човешките права - активисти са били застреляни по време на мирни демонстрации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК