Бащата на Дугина: Умря за народа на Русия, смъртта ѝ може да се оправдае само с победа

Според Русия украинка, свързана със службите за сигурност в Украйна, стои зад атентата

23.08.2022 | 13:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Дария Дугина е загинала за народа на Русия, това каза баща ѝ Александър Дугин на погребението ѝ. Киев отново отрече обвиненията на Москва, че стои зад убийството ѝ.

Александър Дугин изнесе реч по време на панихидата за дъщеря си в Москва тази сутрин. 29-годишната Даря загина, след като колата ѝ беше взривена.

"Дария умря за народа и за Русия и тази загуба може да бъде оправдана само с победата на Русия. Тя беше изгряваща звезда в началото на нейния път. Тя беше брутално убита пред мен от враговете на Русия", заяви Александър Дугин.

В речта си философът ултранационалист и считан за изключително близък до Владимир Путин призова за победа над Украйна. Междувременно руският президент нарече убийството на Даря Дугина "гнусно престъпление".

Реакция дойде и от Киев - Украйна продължава да отрича да има общо с атентата.

"Имаме по-важни задачи за нашите момчета и момичета. Федералната служба за сигурност на Русия обвини Украйна и само предполага, че някой от нашите хора го е направил", твърди секретарят на Съвета за сигурност и отбрана.

Съветникът на президента Михайло Подоляк каза, че руската "пропаганда живее в измислен свят", добавяйки, че атентатът с кола-бомба е част от борбата в руските специални служби. Прокремълски политици и анализатори призоваха за незабавно отмъщение.

Според версията на Русия украинка, свързана със службите за сигурност в Киев, която се преместила в Русия през юли заедно с малката си дъщеря, стои зад атентата. Службата разпространи и кадри, на които се смята, че е същата жена. Твърди се, че тя е наела апартамент в блока на Дугина за месец, подготвяйки се за нападението. После нейната кола е засечена да напуска Русия в посока Естония. Балтийската страна обаче отхвърли обвиненията.

Сирени за въздушна опасност отекнаха над Киев. Безпокойството се усеща и то определено витае след предупреждението на Съединените щати, че Русия може да засили атаките заради Деня на независимостта на Украйна утре. Публичните събирания са забранени до четвъртък.

На главния булевард в Киев правителството изложи пленени руски танкове и бронирани машини. Това е ярък контраст с миналата година, когато президентът Володимир Зеленски марширува по същата улица със своите военни в демонстрация на сила. В североизточния град Харков също беше обявен полицейски час, който ще е в сила до четвъртък.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК